Støttestrømper
Støtte- og kompressionsstrømper er en enkel og effektiv løsning til at reducere hævelse, træthed og øge blodcirkulationen i fødder og underben. Hos Rehaboteket finder du et nøje udvalgt sortiment i forskellige kompressionsklasser og stilarter, der er tilpasset både hverdag, arbejde og særlige lejligheder. Med vores ekspertise og høje kvalitetsstandarder kan du være sikker på at få strømper, der giver den rette støtte, komfort og effekt ved hvert eneste skridt!
Støttestrømper dagligt
Alle, der oplever træthed, hævelse og ømhed i ankel og underben, kan have gavn af at bruge støttestrømper i stedet for almindelige korte strømper. Der er flere forskellige problemer i ankel og underben, som en støttestrømpe effektivt hjælper på, f.eks. træthed, mavesmerter og oplevelsen af tunge ben, hævelser i ankel og underben, åreknuder eller overfladiske blodkar, oplevet dårlig cirkulation i foden med ofte koldere tæer.

Spørgsmål og svar
Støttestrømper bruges nu i vid udstrækning i stedet for almindelige korte strømper. Flere og flere får øjnene op for de enkle, men effektive fordele ved sokker, når man har problemer med hævelse og træthed i ankel og underben. Moderne støttestrømper vaskes på samme måde som almindelige strømper, maskinvask 60°. Vask sokkerne hver dag for at forlænge deres levetid.
Sokker bør ikke stryges, da varmen kan ødelægge sokkens struktur, men kan tumbles som normalt.
Det er blevet meget nemt at købe kompressionsstrømper i klasse 1. Der findes flere producenter, som opfylder de høje krav i CE-mærket. Disse producenter har ofte avanceret måleudstyr i deres produktion, så de altid kan sikre hver enkelt støttestrømpes funktion og kompressionsprofil. Det kan ikke anbefales at købe støttestrømper fra ukontrollerede producenter, da en forkert fremstillet støttestrømpe ikke giver den ønskede effekt.
For at købe den rigtige størrelse støttestrømper skal du overveje størrelsen på din sko i forhold til to omkredsmålinger. Det ene mål er omkring anklen, hvor sokken trykker mest, og det andet mål er omkring læggen. Notér dine omkredsmålinger, og overfør dem til størrelsesskemaet for støttestrømper for at finde den rigtige størrelse til dig.
En korrekt fremstillet støttestrømpe har et såkaldt gradueret tryk, og strømper med gradueret tryk har et faldende tryk fra anklen og op mod knæet. Trykket skal være højest omkring anklen og skal derefter falde mod knæleddet. Hvis en støttestrømpe i klasse 1 har et angivet tryk på 15-21 mm Hg, betyder det, at det er det tryk, som støttestrømpen giver omkring anklen. Fra anklen aftager støtten (trykket) op ad underbenet, hvor den giver ca. 80 % af trykket midt på læggen og kun 50 % af trykket i den øverste ende af strømpen.
Hvis støttestrømpen ikke er lavet med gradueret kompression, kan strømpen have den modsatte effekt og i nogle tilfælde bidrage til øget hævelse. Forkert fremstillede kompressionsstrømper er svære at identificere for det utrænede øje.
For at sikre, at støttestrømpen er korrekt fremstillet, er der forskellige kvalitetssikringer, som producenterne skal følge. En kvalitetssikring er for eksempel CE-mærket. Alle de strømper, vi sælger på Rehaboteket, er nøje udvalgt med kvalitet og funktion som to vigtige parametre, hvilket betyder, at du kan føle dig tryg, når du køber støttestrømper hos os.
Hvis veneklapperne er udvidet i underbenet, betyder det, at klapperne er utætte og forårsager hævelse. Når man bruger strømper, hjælper strømpens tryk/kompression med at holde veneklapperne sammen, hvilket ofte betyder normal funktion med en direkte reduktion af hævelsen i ankler og underben. Kompressionsstrømpens graduerede funktion betyder, at trykket omkring anklen er højere end trykket omkring læggen og underbenet, hvilket bidrager til optimal støtte til hævede ankler og underben.
For at vælge de rigtige kompressionsstrømper skal du måle omkredsen omkring anklen og også læggen. Nutidens producenter inkluderer også et mål for skostørrelse, men det anbefales altid, at du måler din kompressionsstrømpestørrelse med omkredsmålingerne. De korrelerer ofte med skostørrelsen. Hvis du har hævelse i ankel og underben, anbefales det, at målingen foretages om morgenen, hvor hævelsen altid er mindst. Hvis du måler hævelse i målingen, vil kompressionsstrømpen ikke give den rette kompression, hvilket påvirker funktionen.
Til kraftigere ben findes der strømper, som er ekstra brede. De ekstra brede modeller giver den rette kompression over underbenet hele tiden.