Forstuvet fod

Forstuvet fod? Ledbåndsskader i anklen er blandt de mest almindelige skader inden for både sport og motion og rammer alle fra eliteidrætsudøvere til almindelige motionister. En forstuvet fod belaster ofte ledbåndene i anklen og er enten total eller såkaldt partiel, hvilket betyder, at enten er ledbåndene helt revet over i foden, eller også er der delvise overrivninger i de stabiliserende ledbånd i anklen. Ankelforstuvninger medfører som regel blødning i skadesområdet, ofte med kraftig hævelse og lokal ømhed i anklen.

Hvordan opstår en forstuvet fod?

Ankelforstuvninger skyldes, at man overskrider anklens bevægelsesområde, hvilket direkte påvirker anklens stabiliserende ledbånd. 90 % af ankelforstuvningerne sker på ydersiden af foden, men ledbåndene på indersiden af foden kan også blive beskadiget. En forstuvet ankel betyder ofte nedsat grundstabilitet i anklen, og mange oplever problemer med ustabilitet længe efter skaden. Korrekt genoptræning af den forstuvede ankel bidrager til bedre stabilitet på lang sigt.

Når en forstuvet fod opstår uden for anklens normale bevægelsesområde, kan en stabiliserende ankelortose effektivt stabilisere anklen for at modvirke og stabilisere en forstuvet ankel og effektivt forebygge tilbagevendende problemer med forstuvede fødder. Ankelortosen tillader lateral bevægelse af anklen, men forhindrer effektivt anklen i at blive forstuvet igen i en skadelig yderstilling.

Unser meistverkauftes Produkt

Topseller
Ankelstøtte Wraptor
Ankelstøtten Wraptor smidighed og optimal stabilitet til en forstuvet ankel

479 kr

Anklen stabiliseres hovedsageligt af stærke ledbånd, der forbinder knogle til knogle i anklen. 
Ledbåndene er med til at opretholde anklens struktur og bidrager til anklens grundlæggende stabilitet. Den mest almindelige ankelforstuvning er på det ledbånd, der forbinder lægbenet med talus. Talus er en central knogle i anklen og giver et klart stabiliserende fundament for hele foden. En forstuvning af foden påvirker normalt ledbåndet på ydersiden af anklen med nedsat stabilitet som en direkte effekt af forstuvningen i foden.

Ledbåndsskader i anklen forekommer i varierende grad og klassificeres efter graden af forstuvning på en skala fra 1-3. Graden af klassificering afhænger af, hvor meget ankelens ledbånd er påvirket af ankelforstuvningen. 

Grad 1 Mildt forstuvet fod / forstuvet ankel 

Grad 1 forstuvet fod betyder en mild forstuvning af anklen med mindre omfattende påvirkning af ledbåndene på ydersiden af anklen. Grad 1 forstuvet fod opleves mildt af den ramte med ofte kun lokal ømhed over det skadede område og let hævelse som en effekt af ankelforstuvningen.

Grad 2 forstuvet fod / forstuvet ankel med ligamentær involvering 

Grad 2 forstuvet fod er en mere omfattende skade på ledbåndene i anklen. Ledbåndene er påvirkede og kan have en delvis overrivning af deres stabiliserende struktur (delvis ruptur). Den delvise overrivning af ledbåndet skyldes ofte en omfattende forstuvning af foden under sport og aktivitet. Forstuvningen får anklen til at hæve, og der er markant ømhed og smerter over det beskadigede ledbånd i anklen. Grad 2-forstuvninger medfører ofte nedsat stabilitet i anklen. Grad 2 skadede ledbånd har ofte brug for en særlig genoptræning for at genvinde stabilitet og funktion efter ankelforstuvningen. 

Grad 3 Forstuvet fod / forstuvet ankel med omfattende ledbåndsskader i anklen. 

En grad 3 forstuvning opstår ofte på tidspunktet for en tydelig skade med direkte smerter og hævelse over anklen. Grad 3 forstuvning betyder, at det stabiliserende ledbånd er helt revet over (total ruptur) Ankelforstuvningen er omfattende ved en total ruptur af ledbåndet i anklen. Anklen hæver betydeligt og er ofte stærkt misfarvet efter forstuvningen. Et helt overrevet ledbånd betyder altid nedsat stabilitet i anklen. Korrekt genoptræning af en skadet fod og en stabil ankelskinne giver mulighed for fortsat funktion efter genoptræningen af den forstuvede fod. 

Årsager til forstuvet fod/forstuvet ankel

En forstuvet ankel påvirkes af flere forskellige faktorer på samme tid, f.eks. anatomiske faktorer, udstyr, underlag, sport og belastningsintensitet. 

Anatomiske faktorer i foden, som påvirker den øgede risiko for forstuvede ankler, omfatter fodens position under træning. Pronation og supination indebærer en øget grad af fejlstilling af foden indad (pronation) eller udad (supination). Den øgede fejlstilling påvirker anklens stabiliserende struktur og kan være en medvirkende faktor til forstuvede eller forvredne fødder. 

Udstyr er ofte en vigtig del af en effektiv forebyggelse af en forstuvet ankel. En fodboldstøvle er ofte en optimal sko til at spille fodbold i, men en ekstremt dårlig løsning til at stabilisere foden. Sålen på en fodboldstøvle er ofte meget smallere end foden, hvilket betyder, at skoen strækker sig, især på ydersiden af forfoden. Strækningen af materialet uden for skosålen betyder øget kraft uden for den stabiliserende skosål med øget risiko for udvendige ankelforstuvninger. 

Underlaget påvirker risikoen for ankelforstuvninger. Højintensiv træning på ujævne overflader øger risikoen for forstuvede fødder og behovet for stabiliserende ankelstøtte for effektivt at forebygge forstuvede ankler. 

Kropsvægten påvirker belastningen på anklen og kan også øge risikoen for forstuvede fødder. 

Behandling af forstuvet ankel - genoptræning

  • En ankelskade bør gennemgås så hurtigt som muligt efter skaden. I den akutte fase anvendes elevation og kompression for at modvirke hævelse i anklen, og kulde (helst is eller en kuldepose) for at reducere blødning og hævelse.
     
  • Ved større ankelforstuvninger anbefales det at aflaste de første dage, f.eks. med krykker, så den forstuvede ankel kan hele. Til akut aflastning anbefales ofte en stabiliserende ankelortose til effektiv immobilisering og støtte.
     
  • Efter den akutte fase anbefales vægtbæring af anklen for hurtigt at genvinde mobiliteten og også effektivt reducere hævelsen over den forstuvede ankel. Vægtbæring kan udføres, så længe der ikke er smerter i anklen. Anklen er normalt stiv i begyndelsen, og det er almindeligt at have problemer med at gå efter en forstuvet ankel.
     
  • Fysioterapeutisk genoptræning anbefales efter en mere alvorlig skade. Korrekt genoptræning af en forstuvet fod bidrager til en normal funktion af anklen efter genoptræningen, som bedst udføres af en fysioterapeut.
     
  • Balancebræt er en meget effektiv muskelstyrkende øvelse. Anbefalingerne er 5 minutter om dagen i 6-8 uger for at styrke anklen yderligere efter forstuvninger og forstrækninger. Træning og genoptræning med en balanceplade bør kun udføres uden smerter.
     
  • Da anklen ofte er mindre stabil efter en skade, kan en mere stabil ankelskinne stabilisere den forstuvede eller forvredne ankel. En ankelskinne er specielt udformet til at modvirke en skadelig ydre position og giver stabilitet til en ustabil forstuvet fod.

This text has been reviewed by:

My name is Maja Nilsson and I am a certified physiotherapist by the National Board of Health and Welfare. I took my physiotherapist degree, specializing in behavioral medicine, at Mälardalen University. I am further educated with in OMT level 2, CSPT (certified Sports Physiotherapist), sports medicine, dry-needling & barbell rehabilitation. I run a sports injury clinic and work with sports teams.