Person sidder med computer på skødet i sofaen med fødderne på bordet

4 tips til at modvirke hævede ben

Hævede fødder og ben er et almindeligt problem og kan have flere årsager. En af de mest almindelige årsager er, at du har stået op eller siddet stille for længe uden at bevæge dig, for eksempel at du har stået op hele dagen på arbejdet eller siddet stille længe under en bil- eller flyrejse. Der er flere ting, du kan gøre for at modvirke hævelse og lindre ubehaget. Her har vi samlet fire tips til, hvad du kan gøre for at modvirke hævede fødder og ben.

Det er vigtigt at være opmærksom på, at hævede ben og fødder kan være et symptom på en underliggende sygdom. Rådfør dig derfor med en læge, hvis hævelsen er alvorlig, eller hvis du har andre symptomer. Hvis du har en medicinsk tilstand, for eksempel hjertesvigt, er det ikke sikkert, at nedenstående tips er egnede for netop dig.

Billede af en person, der går

1. Bevæge dig 

Bevægelse hjælper med at pumpe blod og lymfevæske gennem kroppen, hvilket kan mindske hævelse i ben og fødder. Tag en pause fra at sidde stille eller stå stille hver 20. minut ved at rejse dig op og bevæge dig. Under lange flyrejser kan såkaldte tåhævninger, som aktiverer lægmusklerne, hjælpe med at presse blodet tilbage i venerne mod hjertet.

Billede af to fødder på et bord

2. Hæv dine ben 

Læg fødderne op på en skammel, hvis du sidder længe, eller læg en pude under fødderne, når du ligger ned. Højtliggende af hævede fødder og underben kan mindske hævelsen og lindre trykket i benene.

Billede af vandglas

3. Drik tilstrækkeligt med vand 

At drikke tilstrækkeligt med vand hjælper med at holde kroppen hydreret og kan hjælpe med at mindske hævelse. Vores væskebehov varierer i høj grad afhængigt af både indre og ydre faktorer. En generel retningslinje er, at en sund person har brug for cirka to liter vand om dagen, hvilket omtrent svarer til otte drikkeglas.

4. Brug kompressionsstrømper 

Kompressionsstrømper kan hjælpe med at mindske hævelse og øge blodcirkulationen. De er især nyttige, hvis du har problemer med hævede ben på grund af en medicinsk tilstand, for eksempel trombose eller lymfødem. Rådfør dig med en læge, før du bruger kompressionsstrømper.

Sammenfatning

Hævede fødder og ben er et almindeligt problem og kan have flere årsager. Der er flere ting, du kan gøre for at forebygge bensvulme: bevæg dig, hæv dine ben, drik tilstrækkeligt med vand og brug kompressionsstrømper. Vær opmærksom på at rådføre dig med en læge, hvis hævelsen er alvorlig, eller hvis du har andre symptomer. Hvis du har en medicinsk tilstand, for eksempel hjertesvigt, er det ikke sikkert, at ovenstående tips er egnede for dig at følge. Rådfør dig med din læge.