Skade på menisken

Meniskskader er et almindeligt problem i knæleddet. Meniskens vigtigste funktion er at fungere som en aktiv støddæmper under aktivitet og bidrage til passiv ledstabilitet. Meniskskaden rammer enten den indre eller den ydre menisk med tydelige smertepunkter i det indre eller ydre ledrum i knæleddet. Det er ikke ualmindeligt, at en person med en meniskskade oplever aflåsning og nedsat stabilitet i knæleddet som en direkte effekt af meniskskaden i knæleddet. Skaden opstår ofte i form af en meniskrevne eller et lille stykke af menisken, der løsner sig. Meniskskaden kan hele af sig selv, men i mere alvorlige tilfælde er det nødvendigt med yderligere tiltag, som f.eks. genoptræning hos en fysioterapeut med ledstyrkende øvelser. Korrekt genoptræning af en meniskskade bør altid tilrettelægges med hjælp fra en fysioterapeut.

Vores bedst sælgende produkt

Topseller
Cotex BASIC Meniscus

Knæbandage Menisk er specielt udviklet for meniskskade i knæleddet. Unik kompression og stabilitet ved meniskskade.

799 kr

Knæleddets anatomi ved meniskskade

Knæleddet er et af de hyppigst skadede led i kroppen og udsættes dagligt for ekstreme belastninger, da det bærer hele kroppens vægt. Knoglestrukturen i knæleddet består af tre knogler, der mødes i midten af knæleddet. Lårbenet er den største knogle i kroppen og mødes med skinnebenet og lægbenet i midten af knæleddet. Mellem knoglerne i knæleddet ligger menisken. Menisken er opdelt i en indre og en ydre menisk, der begge bidrager til og fungerer som støddæmper for knæleddet. Menisken er en slidstærk del af knæleddet og aflaster effektivt stødet mellem lår og underben, når knæleddet udsættes for store belastninger. 
Meniskerne fordeler effektivt belastningen i knæleddet takket være meniskens skålformede design. Lårbenets og underbenets belastningspunkt ændrer sig regelmæssigt under fleksion og ekstension af knæleddet, og menisken spiller en vigtig rolle i fleksion og ekstension af knæleddet, da menisken fordeler kropsvægten effektivt i både fleksion og ekstension af knæleddet. 

Årsager til meniskskader

Meniskskader er en af de mest almindelige årsager til knæsmerter, og årsagerne er mange. Risikoen for meniskskader stiger med alderen, da menisken bliver mere skrøbelig på grund af såkaldte degenerative forandringer. 
Meniskskader er et almindeligt knæproblem inden for sport. Skaderne udløses og forårsages af direkte vridningsvold under tung belastning af knæleddet med kombineret vridning af knæleddet. 
Meniskskader kan også udløses af dyb bøjning af knæleddet og hugsiddende arbejde. 
Skader på den indre menisk er ca. 4 gange mere almindelige end skader på den ydre menisk. Den indre menisk er forbundet med det indre ledbånd og beskadiges ofte også ved skader på det indre ledbånd. 

Tegn på en meniskskade

Meniskskader rammer både den indre og den ydre menisk. Når den indre menisk er skadet, mærkes smerten ofte i det indre ledrum mellem lår og underben, og i tilfælde af en ydre meniskskade mærkes smerten lokalt over det ydre ledrum. Smerten ved en meniskskade opleves ofte som en stikkende smerte i leddet. 

  • Meniskskader kan også forårsage låsning af knæleddet. Låsning skyldes ofte, at en del af den beskadigede menisk blokerer for knæleddets bevægelse. Når der opstår problemer, kan det være svært at opnå fuld ekstension eller fuld fleksion af knæleddet.
  • At sætte sig på hug er ofte en smerteudløsende faktor ved meniskskader. Efter at have siddet på hug kan knæleddet føles stift og smertefuldt.
  • Knæleddet hæver lokalt over smerteområdet.

Genoptræning af meniskskader

Behandling af meniskskader med aflåsningseffekt i knæleddet bør altid undersøges af medicinsk personale med henblik på vurdering af kirurgiske eller andre fysioterapeutiske tiltag. 
Tiltagene har til formål at lindre smerter, styrke musklerne og forebygge hævelse i knæleddet. En kompressionsknæbandage til meniskskader er specielt designet til at stabilisere knæleddet og forhindre hævelse af leddet.

  • Undgå hugsiddende og stående aktiviteter og minimer belastningen med bøjede knæ
  • Hvis du oplever ustabilitet i knæleddet i kombination med en meniskskade, kan en stabiliserende knæbandage til meniskskade hjælpe meget effektivt. Knæskinnen bør have sidestykker for optimal stabilitet og kontrol.
  • Undgå rotation af knæleddet ved meniskskader for effektivt at aflaste menisken og minimere rotation over det skadede område.
  • En fysioterapeut vil udforme et passende genoptræningsprogram for meniskskader. Meniskrehabilitering bør være individuelt tilrettelagt under hensyntagen til skaden og de oplevede problemer.

This text has been reviewed by:

My name is Maja Nilsson and I am a certified physiotherapist by the National Board of Health and Welfare. I took my physiotherapist degree, specializing in behavioral medicine, at Mälardalen University. I am further educated with in OMT level 2, CSPT (certified Sports Physiotherapist), sports medicine, dry-needling & barbell rehabilitation. I run a sports injury clinic and work with sports teams.