Skade på det bageste korsbånd (PCL)

Det bageste korsbånd (PCL) er et af de vigtigste stabiliserende ledbånd i knæleddet. PCL forbinder lårbenet (femur) med skinnebenet (tibia) i knæleddet og forhindrer underbenet i at bevæge sig for langt bagud i knæleddet. ACL er stærkere end ACL. ACL-skader er meget mindre almindelige end ACL-skader i knæleddet. Korsbåndet er placeret på bagsiden af knæleddet og skades ofte i forbindelse med alvorlig vold mod knæleddet. Skaderne opstår ofte under sportsaktiviteter med kraftige fald, for eksempel mod et bøjet knæled. Korsbåndsskader opstår også ved trafikulykker og andre voldsomme ulykker.

Vores bedst sælgende produkt

Knæortose GenuSkill
Knæortose til korsbånds og ledbåndsskader i knæleddet. ROM leddet giver unike individuelle tilpasningsmuligheder og optimal stabilitet

1999 kr

Mere om skader på det bageste korsbånd (PCL)

En skade på det bageste korsbånd (PCL) kræver normalt operation og omfattende genoptræning hos en fysioterapeut. Genoptræningen tager tid, og det er vigtigt at følge programmet og hyppigheden. 

Knæleddets anatomi ved bageste korsbåndsskade

Knæleddet består af tre hovedknogler, som mødes i knæleddet. Lårbenet (femur) møder skinnebenet (tibia) og lægbenet (fibula) i knæleddet. Korsbåndet bidrager til den overordnede stabilitet i knæleddet og kontrollerer underbenets bevægelse bagud i knæleddet. Et bageste korsbånd interagerer med det forreste korsbånd, og sammen danner de et X i knæleddet for fremadrettet/bagudrettet stabilitet af knæet. Sammen med de to laterale ledbånd i knæleddet opnås den vigtigste stabilitet i knæleddet. Når knæleddet arbejder uden for korsbåndets funktionsområde, er der risiko for, at korsbåndet strækkes eller rives over. På grund af korsbåndets funktion skal en knæbandage til korsbåndsskader være udstyret med stabiliserende egenskaber samt evnen til at modvirke og kontrollere bøjning i knæleddet (fleksion). 

Korsbåndsskader inddeles i 3 forskellige grader, hvor grad 1 er en mindre skade/påvirkning af korsbåndet, og grad 3 er en total overrivning af korsbåndet. 

  • Grad 1 betyder, at der er tale om en mindre omfattende skade på det bageste korsbånd med ofte smerter i knæet uden funktionsnedsættelse eller ustabilitet i knæleddet.
  • Grad 2 En del af det bageste korsbånd er revet over, og knæleddet er ustabilt.
  • Grad 3 Betyder, at hele korsbåndet er revet over (total ruptur) med omfattende tab af funktion og stabilitet som følge af korsbåndsoverrivningen. Omfattende genoptræning og ofte operation er nødvendig for at genvinde funktion og stabilitet i knæleddet.

Årsager til skader på det bageste korsbånd (PCL).

Der er normalt enorme kræfter involveret, når der opstår korsbåndsskader. Korsbåndsskader opstår hovedsageligt, når underbenet skubbes lige bagud i forhold til lårbenet, f.eks. i ishockey, eller når en spiller kolliderer med en modstander i kontaktsport. Fald mod knæleddet med bøjet knæ, f.eks. i fodbold eller anden kontaktsport, kan også forårsage en korsbåndsskade.

Symptomer på en bageste korsbåndsskade

Skader på det bageste korsbånd kræver som regel stor kraft, og skaden er som regel velkendt af den skadede. 

  • Hævelse og smerter i knæleddet opstår ofte umiddelbart efter skaden.
  • Hævelsen bidrager til et stivere knæled
  • Problemer med instabilitet i knæleddet ved belastning af knæleddet

Genoptræning af skader på det bageste korsbånd

Totale overrivninger af det bageste korsbånd kræver ofte operation for at behandle skaden. Ortopædkirurger sætter et nyt korsbånd fast på knæleddet igen. Det nye korsbånd opbygges ofte af personens patellasene. Individualiseret fysioterapi fra skadestidspunktet er en vigtig del af korsbåndsrehabiliteringen. Korsbåndsrehabiliteringen skal være skræddersyet til den skadedes tilstand, skade og problemer. 

En stabiliserende knæortose til skader på det bageste korsbånd kan bruges i forbindelse med operation eller i mangel af operation. ACL-knæskinnen skal give lateral stabilitet, bevægelseskontrol og evnen til effektivt at kontrollere fleksion af knæleddet i den samme knæskinne for at genoprette knæleddets funktion i overensstemmelse med de opfattede problemer i forbindelse med skaden.

This text has been reviewed by:

My name is Maja Nilsson and I am a certified physiotherapist by the National Board of Health and Welfare. I took my physiotherapist degree, specializing in behavioral medicine, at Mälardalen University. I am further educated with in OMT level 2, CSPT (certified Sports Physiotherapist), sports medicine, dry-needling & barbell rehabilitation. I run a sports injury clinic and work with sports teams.