Muskeloverrivning

Muskelbristninger er en almindelig skade, der ofte forårsages af direkte kraft, hvilket er almindeligt i kontaktsport, og også som en effekt af overbelastning, kendt som en overbelastningsskade. Muskelbristningen opstår i form af rifter i muskelvævet med små blødninger som en direkte effekt af bruddet. Overrivningerne kaldes rupturer og kan være delvise eller totale. En total ruptur opstår over hele muskelvævet eller senen. Mange muskelbristninger opstår ved overgangen mellem sene og muskel. Medvirkende faktorer til muskeloverrivninger er ofte tidligere skader på musklen med arvæv, dårlig forberedelse i form af dårlig træning eller ikke-eksisterende muskelopvarmning. Alder er også en påvirkende faktor, idet nedsat muskelelasticitet er en af årsagerne til vævsoverrivninger.

Vores bedst sælgende produkt

Topseller
TheraGO lægbind

Anatomisk lægbind i kompressionstekstil med ekstra kompressionsbåndsystem for øget støtte og muskelstabilitet

499 kr

Stramme muskler, som ikke tillader fuld bevægelsesfrihed, er mere tilbøjelige til at blive skadet, hvis aktiviteten kræver en høj grad af smidighed. Stærkt nedkølede muskler har ofte en reduceret evne til at trække sig sammen, hvilket også øger risikoen for muskelbristninger betydeligt. 

Skaden opleves ofte som en direkte stikkende smerte, hvor musklen springer, og musklen gør direkte ondt, når den belastes. Området bliver ofte blåligt misfarvet på grund af den blødning, der opstår i forbindelse med muskelsprængningen. Muskeloverrivninger forårsaget af kontaktvold har altid en specifik skade forbundet med overrivningen. Større muskelgrupper er særligt udsatte for overrivninger, f.eks. den forreste lårmuskel og lægmusklen, men muskeloverrivninger forekommer også i hårdt belastede muskelgrupper uanset størrelse. En muskeloverrivning genkendes på forskellige effekter af skaden som lokal hævelse, lokal varmeforøgelse og ofte rødme over det skadede område. I mange tilfælde opstår der også smerter i hvile og især i en situation, hvor musklen er belastet. Hvis musklen er meget skadet, bliver kropsdelens funktion påvirket og i nogle tilfælde alvorligt forringet. En omfattende muskeloverrivning med vedvarende smerter bør normalt undersøges af medicinsk personale for at identificere omfanget af skaden og for at udelukke andre følgevirkninger. Hvis smerterne er vedvarende og ikke er blevet bedre efter 24 timer, skal du kontakte din læge for yderligere konsultation.

Godt at vide om muskeloverrivninger

Da muskeloverrivninger ofte opstår i forbindelse med sport og motion med eksplosive bevægelser eller direkte fejlbelastning, er pleje i tilfælde af skade en vigtig faktor for at forebygge blødning og hævelse på den bedst mulige måde.

Prøv at begrænse blødningen så hurtigt som muligt på skadestidspunktet ved at anvende en eller anden form for kompression. Hurtig og effektiv kompression over den skadede muskelgruppe hjælper med at reducere hævelse og blødning. Kombinationen af kompression og lokal afkøling er en accepteret metode til akut behandling og har til formål at reducere blødning og hævelse så tidligt som muligt efter en akut muskelbristning. Kulde skal påføres direkte over skadesområdet, men må ikke være under køleskabstemperatur, da der er risiko for, at den lave temperatur forårsager forfrysninger i huden.

Hvis kulde og kompression anvendes tidligt i muskeloverrivningen, forhindres blødning og hævelse effektivt; dette gøres normalt på skadestidspunktet og på og omkring sportspladsen, hvis de rigtige materialer er til rådighed. Køling og kompression bør altid kombineres med elevation af det skadede lem for yderligere at reducere hævelse og blødning. Ved den mest akutte behandling bør det skadede lem hvile i hjemmet i en fortsat forhøjet stilling.

Muskeloverrivninger heler normalt altid, og efter skaden kan tilstrækkelig genoptræning hjælpe med at forebygge yderligere skader og problemer. Husk at strække ud regelmæssigt, stræk vævet i den helede muskel og udfør disciplineret træning eller genoptræningsøvelser for bedst at opbygge og forebygge yderligere skader.
Gør det til en vane at strække ud efter træning og motion, og udfør ordentlige opvarmningsrutiner for at få gang i muskelcirkulationen, mobiliteten og blodomløbet.

This text has been reviewed by:

My name is Maja Nilsson and I am a certified physiotherapist by the National Board of Health and Welfare. I took my physiotherapist degree, specializing in behavioral medicine, at Mälardalen University. I am further educated with in OMT level 2, CSPT (certified Sports Physiotherapist), sports medicine, dry-needling & barbell rehabilitation. I run a sports injury clinic and work with sports teams.