Hallux rigidus - stift storetåled

Hallux rigidus betyder, at storetåleddet bliver stift og påvirker evnen til at afvikle skridtet med ofte et problematisk gangmønster som følge af det stive storetåled. Det stive storetåled skyldes ofte udviklingen af slidgigt i storetåleddet med nedsat bevægelse af storetåleddet som følge af problemet.

Vores bedst sælgende produkt

Skoindlæg Hallux Rigidus Stift storetåled

Skoindlæg Hallux Rigidus er en unik indlægssål fremstillet af stærkt kulfiber til behandling af problemer med stift storetåled som f.eks. hallux valgus, hallux rigidus eller hallux limitus.

1049 kr

Hallux rigidus, stift storetåled, er et relativt almindeligt problem, som påvirker bevægeligheden i storetåleddet. Hallux rigidus skyldes nedsat glideevne i det bruskdækkede metatarsofalangealled med nedsat bevægelse og stivhed i storetåleddet som en direkte effekt. Det er ikke ualmindeligt, at hallux rigidus skyldes udvikling af slidgigt i storetåleddet, slidgigt kaldes også for slitage af ledbrusken med en direkte effekt af stivhed og nedsat bevægelse af storetåen. 

Udviklingen af hallux rigidus påvirkes ofte af tilbagevendende småskader i storetåleddet under sport og aktivitet, og skadesmønstret bidrager til slitage af ledbrusken over tid.

Symptomerne på hallux rigidus er ofte lokaliseret ømhed eller smerte i storetåleddet. Stivheden i storetåleddet er ofte progressiv, hvilket betyder, at stivheden i storetåleddet udvikler sig over tid fra ofte et mindre omfattende problem til avancerede problemer med vanskeligheder med at belaste storetåleddet normalt og problemer med at afvikle trinnet, når man går og træner. I nogle tilfælde svulmer storetåleddet op, og smerterne intensiveres, især ved øget belastning af storetåleddet i afviklingsfasen af skridtet, hvor en stor del af fodens belastning ligger på forfoden. 

Ved udviklet hallux rigidus, stift storetåled, hæmmes evnen til at belaste forfoden, da stivheden i storetåleddet modvirker muligheden for at afvikle skridtet, stivheden og den manglende evne til at bøje storetåleddet betyder, at den stive storetå modvirker muligheden for normal afvikling, hvilket ofte betyder vanskeligheder for personer med hallux rigidus med at gennemføre et helt normalt skridtafvikling. Det er ikke ualmindeligt, at personer med hallux rigidus har et let udadroteret gangmønster for at forenkle evnen til at afvikle skridtet med reduceret belastning af storetåleddet. Et udadroteret gangmønster er ikke et normalt gangmønster og øger risikoen for at udvikle overbelastningsrelaterede problemer i forbindelse med kompensationen af et 'normalt' gangmønster. 

Ved hallux rigidus, stiv storetå, er især evnen til at bøje storetåleddet opad reduceret. Den opadgående bevægelse af storetåleddet er den samme bevægelse, der sker, hver gang en person afvikler trinnet, når belastningen over foden flyttes fremad over den forreste trædepude. Hvis storetåleddet 'bremser' afviklingen af trinnet, påvirker det i høj grad en normal gang. 

Hvad kan man gøre ved hallux rigidus, et stift storetåled? 

  • Da hallux rigidus påvirker storetåleddet, som er en del af forfodsbuen, oplever mange en forbedret stilling og et forbedret belastningsmønster, hvis forfodsbuen stabiliseres. Ved hjælp af forfodspelotter kan forfodsbuen bringes tilbage til en normal position med reduceret belastning over storetåleddet og øget belastning over hele forfodsbuen.
     
  • 80 % af befolkningen pronerer, hvilket betyder, at belastningen øges på indersiden af foden, når den langsgående bue, fodbuen, falder nedad og indad. Ved pronation øges belastningen i afviklingsfasen over indersiden af forfoden, hvor problemerne med det stive storetåled, hallux rigidus, er lokaliseret. At modvirke pronation med en pronationsindlægssål hjælper straks med at reducere belastningen i afviklingsfasen over storetåleddet og øger belastningen mere centralt over forfoden.
     
  • Hulfodsindlæg med rullesål eller kul fiberforstærkning hjælper effektivt med at forenkle og aflaste skridtafviklingen. En kulfiberforstærket sål er et stift hulfodsindlæg, der er specielt udviklet til at forenkle afviklingen af trinnet i tilfælde af stive storetåledsproblemer. Kulfiberskallen på sålen muliggør en rullende funktion, hvilket betyder, at belastningen over det stive storetåled ved problemer med hallux rigidus reduceres betydeligt, hvorefter sålen forenkler det normale trin.
     
  • Kulfiberforstærkningen har også en unik bøjningsfunktion, som yderligere hjælper med at forenkle og lette et normalt gangmønster med normal belastning over forfoden i tilfælde af problemer med hallux rigidus, stift storetåled.
     
  • Sko med en rullende sål letter belastningen og evnen til at afvikle skridtet betydeligt i tilfælde af problemer med hallux rigidus. Da den forreste del af skoen har en indbygget rulle, lettes afviklingen af trinnet helt naturligt, og belastningen på forfodspelotten og det stive storetåled reduceres betydeligt.
     
  • I tilfælde af langvarige problemer med hallux rigidus kan det være nødvendigt med en operation.

This text has been reviewed by:

My name is Maja Nilsson and I am a certified physiotherapist by the National Board of Health and Welfare. I took my physiotherapist degree, specializing in behavioral medicine, at Mälardalen University. I am further educated with in OMT level 2, CSPT (certified Sports Physiotherapist), sports medicine, dry-needling & barbell rehabilitation. I run a sports injury clinic and work with sports teams.